Proiect MediCom-Rare

Grup online - distonie musculară și scleroză multiplă

MediComRare Activități

 

Așa cum v-am obișnuit, și în această lună am organizat grupuri de educație terapeutică pentru pacienții cu boli rare. Prin urmare  în luna aprilie, în săptămâna 24-28 am organizat grup de educație terapeutică online pentru pacienții cu distonie musculară și scleroză multiplă. Grupul de educație terapeutică online pentru pacienții cu distonie musculară și scleroză multiplă s-a organizat în cadrul proiectului ,, Extinderea serviciilor medicale și comunitare pentru persoanele afectate de boli genetice și rare” (MEDI.COM-RARE), finanțat prin programul SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este acela de a îmbunătății calitatea vieții pacienților cu boli rare și inclusiv a populației vulnerabile.
La acest grup s-au înscris 14  participanți ( pacienți și aparținători). Timp de o săptămână participanții la grup au aflat informații noi despre boală, acces la servicii sociale, beneficii și prestații sociale, drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități, importanța testării genetice, kinetoterapie și hidroterapie, art-terapie, tehnici de relaxare, aspecte neurologice în distonie musculară și scleroză multiplă, curs de prim ajutor, importanța nutriției în ambele boli și adoptarea unui stil de viață sănătos. Totodată au legat prietenii și au avut ocazia să cunoască și alte persoane care se confruntă cu aceleași probleme.
Participanții la grup au avut oportunitatea de a adresa întrebări specialiștilor și să primească răspunsuri, astfel încât să poată depăși obstacolele pe care le întâmpină. Acolo unde a fost nevoie s-au făcut recomandări pentru testare genetică, recomandări pentru schimbarea tratamentului și au fost explicate etapele de administrare a tratamentului în distonie musculară și modul în care toxina botulinică acționează asupra segmentului din corp afectat.
La activitatea de kinetoterapie s-au prezentat exerciții practice pe care pacienții le pot realiza acasă și totodată s-a prezentat și rolul hidroterapiei în recuperarea pacienților cu distonie musculară și scleroză multiplă.
 
La ultima întâlnire persoanele prezente au completat chestionarul de măsurare a gradului de satisfacție cu privire la serviciile furnizate de către echipa proiectului în această săptămână. Respondenții chestionarului s-au declarat foarte mulțumiți de calitatea informațiilor primite și comunicarea specialiștilor cu ei.

 

Grup online – Distrofie musculară

MediComRare Activități

 

În luna martie, în perioada 27-31 Asociația Prader Willi din România a organizat grup de educație terapeutică online pentru pacienții cu distrofie musculară.
Acest grup a fost organizat în cadrul proiectului: ,, Extinderea serviciilor medicale și comunitare pentru persoanele afectate de boli genetice și rare” (MEDI.COM-RARE), finanțat prin programul SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este acela de a îmbunătății calitatea vieții pacienților cu boli rare și inclusiv a populației vulnerabile.
La grup s-au înscris 48 de persoane: pacienți și aparținători. Aceștia au beneficiat pe parcursul acestei săptămâni de ședințe de consiliere psihologică de grup și kinetoterapie de grup și au participat la diferite întâlniri în care au fost abordate teme ca:
- Circuitul pacientului cu distrofie musculară, susținută de Dorica Dan Președintele Asociației Prader Willi din România.
- Tranziția de la copil la adult a pacienților cu distrofie musculară, condusă de dr. neurolog/ pediatru Raluca Teleanu, dr. neurolog pediatru Oana Vlădăcenco și dr. neurolog pentru adulți Ana Cobzaru.
- Produse asistative pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu distrofie muscular, condusă de asistent medical Marincaș Ramona.
- Aspecte genetice în distrofie musculară, condusă de dr. genetician/ pediatru/ endocrinolog Miclea Diana.
- Rolul kinetoterapiei în distrofie musculară și exerciții practice, condusă de kinetoterapeut Demjen Zelinke.
- Drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități, sesiune condusă de asistent social Mocuțiu Ramona.
- Curs de prim ajutor pentru pacienții cu distrofie muscular, susținut de asistent medical Pușcaș Camelia.
- Art-terapie, susținută de Ileș Iulia art- terapeut.
- Tehnici de relaxar, susținută de Ionuțas Veronica.
La stabilirea Circuitului pentru pacientul cu distrofie musculară, s-au identificat nevoile pacienților, cum se face diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea la pacienții cu distrofie musculară și împreună cu participanții la grup s-au stabilit care sunt nevoile care nu sunt acoperite în momentul actual. Toate lucrurile menționate mai sus au fost creionate împreună cu beneficiarii într-un document.
La discuția în care a fost abordată tema ,, Tranziția de la copil la adult a pacienților cu distrofie musculară” , au participat atât specialiști pentru copii cât și specialiști pentru adulți. Aceștia au vorbit despre ce înseamnă îngrijirea în echipa multidisciplinară și despre standardele de îngrijire pentru pacienții cu distrofie musculară. Totodată, aceștia au prezentat și care este momentul oportun pentru a iniția discuția despre tranziție pacientului cu distrofie musculară la neurologia de adulți, cine inițiază această discuție și care sunt membrii echipei de tranziție.
Pentru sesiunea ,,Produse asistative pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu distrofie musculară” doamna Marincaș Ramona a prezentat câteva produse care pot îmbunătății calitatea vieții pacienților cu distrofie musculară și care pot ușura munca persoanelor care îi îngrijesc.
Doamna dr. genetician/pediatru/endocrinolog Miclea Diana a vorbit despre rolul testării genetice și despre modalitatea de transmitere a bolii.
La sesiunea dedicată kinetoterapiei, kinetoterapeutul Demjen Zelinke a vorbit despre rolul kinetoterapiei pentru pacienții cu distrofie musculară și a prezentat câteva exerciții practice pe care pacienții le pot realiza acasă.
Nutrioționistul/ dietetician Criste Maria Cristina a vorbit despre adoptarea unui stil de viață sănătos, lucru care implică adoptarea unei diete corecte și echilibrate pentru pacienți. Aceasta a întocmit planuri alimentare pentru pacienții prezenți pe care le-a transmis acestora pe mail.
Pușcaș Camelia a instruit pacienții și aparținătorii acestora cu privire la primul ajutor în caz de accidentare.
La întâlnirea dedicată drepturilor și obligațiilor persoanelor cu dizabilități, a fost prezentată legislația care reglementează aceste aspecte, care sunt drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități, despre diligențele care trebuie realizate pentru încadrarea în grad de handicap, etc.
La fiecare sesiune de instruire pacienții și/sau aparținătorii acestora au avut oportunitatea de a pune întrebări specialiștilor și totodată să primească răspunsuri.
La ultima întâlnire beneficiarii prezenți au completat chestionarul de măsurare a gradului de satisfacție cu privire la servciile furnizate de către echipa proiectului în această săptămână. Respondenții chestionarului s-au declarat foarte mulțumiți sau mulțumiți de profesionalismul specialiștilor și de comunicarea cu aceștia, iar informațiile primite din partea acestora au fost considerate foarte utile.
Printre argumentele respondenților la întrebarea: ,, Cum apreciați sprijinul acordat de APWR prin organizarea grupurilor de educație terapeutică ?” se regăsesc următoarele:

- Sfaturile și părerile specialiștilor ne oferă un sprijin moral și concret și ajută la confirmarea sau la infirmarea informațiilor pe care le avem deja din diferite surse.
- Chiar dacă în domeniul distrofiei musculare progresive nu există tratament de vindecare, consider foarte importantă cunoașterea terapiilor de întreținere și de creșterea calității vieții pentru menținerea stării de bine pentru o perioadă mai lungă. 

 

Grup online – Boala Gaucher

MediComRare Activități

 

Asociația Prader Willi din România prin Centrul NoRo a organizat în perioada 20-24.02.2023, grupul de educație terapeutică pentru pacienții cu boala Gaucher, în cadrul proiectului: ,, Extinderea serviciilor medicale și comunitare pentru persoanele afectate de boli genetice și rare “ (MEDI.COM-RARE ), finanțat prin programul SEE 2014-2021.
Scopul proiectului nostru este acela de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli rare și inclusiv a populației vulnerabile.
La grup s-au înscris 20 de pacienți și un aparținător. Aceștia au beneficiat pe parcursul acestei săptămâni de consiliere psihologică de grup și kinetoterapie de grup și întâlniri cu diverși specialiști, și anume: Dorica Dan Președintele APWR, Medic Genetician Miclea Diana si Medic genetician Ioana Streata, Dr. interne/cardiologie Chis Bogdan, Dr. Purcarea Adrian interne/gastroenterologie, Dr. Sirli Roxana -gastroenterolog si Dr. Popa Alexandru - gastroenterolog, Nutriționist /Dietetician Criste Maria Cristina, asistent social Mocuțiu Ramona, asistent medical Pușcaș Camelia, terapeut ocupațional Ileș Iulia si Pedagog școlar Ionuțaș Veronica.
Dna dr. genetician/endocrinolog Diana Miclea a abordat tema legată de tratamentul în boala Gaucher, despre implicațiile endocrinologice și modalitățile de transmitere a bolii la următoarele generații iar dna. Dr. genetician Ioana Streața a vorbit despre diagnosticarea bolii Gaucher si despre importanța testării genetice implicit.
Dr. Purcarea Adrian a vorbit despre ,,Logica din spatele pacientului informat”. A explicat ce înseamnă raționamentul clinic, ce este medicina bazată pe dovezi, care sunt lucrurile care pot perturba gândirea medicului sau a pacientului și ce se poate face pentru a evita aceste situații.
Dr. Sirli si Dr. Popa Alexandru au participat la o sesiune de întrebări din partea pacienților si au reușit să informeze pacienții cu privire la diferența dintre simptomele specifice bolii Gaucher și simptomele altor boli și la ce specialiști trebuie să se adreseze pacienții.
Dr. Chis Bogdan a vorbit despre diagnosticarea, evaluarea, tratamentul si monitorizarea pacientului cu boala Gaucher. Totodată acesta a răspuns întrebărilor din partea pacienților și a vorbit și depre comunicarea cu asociațiilor de pacienți.
În această săptămâna a avut loc și o întâlnire în care președintele APWR Dorica Dan împreună cu pacienții au creionat circuitul pacienților cu boala Gaucher. Au fost identificate nevoile pacienților atât din punct de vedere medical cât și social în ceea ce privește: pre diagnosticul, diagnosticul, tratamentul, monitorizarea pacientului dar și serviciile de recuperare și reabilitare necesare acestora pentru a îmbunătății calitatea vieții pacienților diagnosticați cu boala Gaucher. Printre nevoile identificate de către pacienți se regăsesc următoarele:
-Trebui să existe o colaborare foarte strânsă între medic și pacient.
-Nevoie de echipă multidisciplinară care să monitorizeze pacientul.
-Colaborarea interinstituțională a specialiștilor din diferite domenii.
-Abordare integrată.
-Nevoia de consiliere psihologică pentru pacient și aparținători.
-Publicarea de ghiduri.
-O bună comunicare între specialist și echipa interdisciplinară.
-Cursuri pentru specialiști cu privire la Scleroza Multiplă.
-Tipărirea de materiale pentru informarea specialiștilor.
Nutriționistul a vorbit despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru pacienții cu boala Gaucher și despre importanța adoptării unei diete corecte si echilibrate pentru pacienți. Totodată s-au întocmit planuri alimentare pentru pacienții prezenți la întâlnire, planuri care au fost transmise pacienților.
Asistentul medical din cadrul Centrului NoRo a instruit pacienții cu privire la primul ajutor in caz de accidentare, mai exact, prim ajutor in caz de luxație sau fractură, îngrijirea plăgilor deschise, etc.
Nu în ultimul rând, participanții la grup au avut ocazia de a beneficia de întâlniri de grup suport în care au fost prezentate tehnici și metode de relaxare pentru a reuși să facă față stresului de zi cu zi și terapie ocupațională online.
La întâlnirea dedicata drepturilor și obligațiile persoanelor cu dizabilități, asistentul social din cadrul centrului NoRo, a vorbit în special despre diligentele necesare care trebuie realizate pentru încadrarea în grad de handicap. Totodată au fost amintite și noile schimbări legislative în ceea ce privește persoanele cu dizabilități.
În cadrul grupului de educație terapeutică organizat în această săptămână, pacienții au avut posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor legate de impedimentele pe care le întâmpină în managementul bolii și de a primi răspunsuri. Au avut oportunitatea să întâlnească și alte persoane care suferă de aceeași boală ca și ei, iar prin împărtășirea experienței, fiecare a putut învăța unul de la celălalt.
La ultima întâlnire beneficiarii prezenți au completat chestionarul de măsurare a gradului de satisfacție cu privire la serviciile furnizate de către echipa proiectului în această săptămâna. Beneficiarii s-au declarat foarte mulțumiți sau mulțumiți de profesionalismul specialiștilor și de comunicarea acestora cu ei, iar informațiile primite au fost considerate de către aceștia foarte utile.
Printre argumentele respondenților la întrebarea : ,,Cum apreciați sprijinul acordat de APWR prin organizarea grupurilor de educație terapeutică?” Sunt următoarele :
-Suport informatic, suport de organizare (contact specialisti, deschidere la sugestii, suport tehnic). Excelent program pentru pacienți.
-Mi-a plăcut organizarea programului, ușurinta cu care am accesat Întâlnirile, punctualitatea .
-Foarte bine organizat.
-Am primit informații și sfaturi utile, pentru îmbunătățirea calității vieții.
-Cunoasterea altor specialisti, centre. Deschidere catre dezbatere si dialog.
-Informații noi, posibilitatea de a adresa întrebări.

 

Grup online – Scleroză Multiplă

MediComRare Activități

 

Asociația Prader Willi din România prin Centrul NoRo a organizat în perioada 06-10.02.2023, grupul de educație terapeutică pentru pacienții cu Scleroză Multiplă, în cadrul proiectului: ,, Extinderea serviciilor medicale și comunitare pentru persoanele afectate de boli genetice și rare “ (MEDI.COM-RARE ), finanțat prin programul SEE 2014-2021.
Scopul proiectului nostru este acela de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli rare și inclusiv a populației vulnerabile.
La grup s-au înscris 26 de pacienți. Aceștia au beneficiat pe parcursul acestei săptămâni de consiliere psihologică de grup și kinetoterapie de grup și întâlniri cu diverși specialiști, și anume: Medic Genetician Diana Miclea si Medic Neurolog Amalia Cordea, Nutriționist /Dietetician Criste Maria Cristina, asistent social Mocuțiu Ramona, asistent medical Pușcaș Camelia, terapeut ocupațional Ileș Iulia, Pedagog școlar Ionuțaș Veronica și Dorica Dan Președintele APWR
Dna dr. genetician Diana Miclea a abordat tema legată de Farmacogenetică, deoarece majoritatea oamenilor prezintă variații care afectează proteinele implicate în activarea, transportul și eliminarea medicamentelor din organism. Farmacogenetica oferă un instrument de examinare a profilului genetic individual al pacientului pentru a personaliza alegerea și dozarea medicamentelor, pentru a crește probabilitatea de succes a tratamentului și pentru a reduce riscul producerii efectelor adverse sau al administrării unui tratament ineficient.
Dr. Neurolog Amalia Cordea a vorbit despre aspectele neurologice din această boală. Pacienții au pus întrebări legate de diagnosticare, monitorizare, echipă multidisciplinară dar și despre tratament. Acolo unde a fost nevoie s-au făcut recomandări de ajustare a tratamentul dar și recomandări de investigații medicale suplimentare.
În această săptămâna a avut loc și o întâlnire în care președintele APWR Dorica Dan împreună cu pacienții au creionat circuitul pacienților cu Scleroză Multiplă. Au fost identificate nevoile pacienților atât din punct de vedere medical cât și social în ceea ce privește : pre diagnosticul, diagnosticul, tratamentul, monitorizarea pacientului dar și serviciile de recuperare necesare acestora. Printre nevoile identificate de către pacienți se regăsesc următoarele:
  »Pacientul împreună cu medicul ar trebui să hotărască medicamentul care se va administra din programul național.
  »Trebui să existe o colaborare foarte strânsă între medic și pacient.
  »Nevoie de echipă multidisciplinară care să monitorizeze pacientul.
  »Abordare integrată.
  »Nevoia de consiliere psihologică pentru pacient și aparținători.
  »Uniformizarea timpului de monitorizare a pacientului cu Scleroză Multiplă.
  »Ghid de servicii pentru pacienții cu Scleroză Multiplă care să fie adoptat la nivel național.
  »Centru de expertiza pentru boli neurologice pentru adulți.
  »O bună comunicare între specialist și echipa interdisciplinară.
  »O bună comunicare între servicii.
  »Cursuri pentru specialiști cu privire la Scleroza Multiplă.
  »Tipărirea de materiale pentru informarea specialiștilor.
Nutriționistul a vorbit despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru pacienții cu Scleroză Multiplă și despre importanța adoptării unei diete corecte pentru pacienți. Totodată s-au întocmit planuri alimentare pentru pacienții prezenți la întâlnire.
Asistentul medical din cadrul Centrului NoRo a instruit pacienții cu privire la primul ajutor in caz de accidentare, mai exact, prim ajutor in caz de luxație sau fractură, îngrijirea plăgilor deschise, etc.
Nu în ultimul rând, participanții la grup au avut ocazia de a beneficia de întâlniri de grup suport în care au fost prezentate tehnici și metode de relaxare pentru a reuși să facă față stresului de zi cu zi și terapie ocupațională online.
La întâlnirea dedicata drepturilor și obligațiile persoanelor cu dizabilități, asistentul social din cadrul centrului NoRo Mocutiu Ramona, a vorbit în special despre diligentele necesare care trebuie realizate pentru încadrarea în grad de handicap. Totodată au fost amintite și noile schimbări legislative în ceea ce privește persoanele cu dizabilități.
În cadrul grupului de educație terapeutică organizat în această săptămână, pacienții au avut posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor legate de impedimentele pe care le întâmpină în managementul bolii și de a primi răspunsuri. Au avut oportunitatea să întâlnească și alte persoane care suferă de aceeași boală ca și ei, iar prin împărtășirea experienței, fiecare a putut învăța unul de la celălalt.
La ultima întâlnire beneficiarii prezenți au completat chestionarul de măsurare a gradului de satisfacție cu privire la serviciile furnizate de către echipa proiectului în această săptămâna. Beneficiarii s-au declarat foarte mulțumiți sau mulțumiți de profesionalismul specialiștilor și de comunicarea acestora cu ei, iar informațiile primite au fost considerate de către aceștia foarte utile.
Printre argumentele respondenților la întrebarea : ,,Cum apreciați sprijinul acordat de APWR prin organizarea grupurilor de educație terapeutică?” Sunt următoarele :
  »Consider foarte utile și binevenite toate informațiile primite, mă motivează să-mi regăsesc echilibrul interior și calea de abordare a problemelor ivite atât pe plan social cât și medical. Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat și vă doresc din suflet multă sănătate și realizări frumoase.
  »Am avut ocazia sa particip la mai multe activități organizate de APWR (conferințe medicale sau de informare, consiliere, grup de educație terapeutica a bolnavilor SM la centrul NORO, etc si am fost de fiecare data surprinsa de disponibilitatea asociației fata de toate grupurile de pacienți cu boli rare, de tenacitatea si seriozitatea cu care au fost abordate toate situațiile, de solidaritatea, empatia si implicarea întregii echipe
  » Deoarece ,noi pacienții avem o mare și permanenta nevoie de informații și discuții cu specialiști , dezbateri in problemele care ne lovesc / întâmpinăm ,datorita puținelor informatii pe care găsim pe internet sau alte surse . Și mai ales deschiderea ,socializarea cu oameni pregătiți să empatizeze cu starea noastră ,sa ne îndrume corect! 

 

Grup online – Charcot Marie Tooth

MediComRare Activități

 

În perioada 16-20.01.2023, Asociația Prader Willi din România prin Centrul NoRo a organizat online, grupul de educație terapeutica pentru pacienții cu boala Charchot Marie Tooth, în cadrul proiectului: ,,Extinderea serviciilor medicale și comunitare pentru persoanele afectate de boli genetice și rare “ (MEDI.COM-RARE ), finanțat prin programul SEE 2014-2021.
Scopul proiectului nostru este acela de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli rare și inclusiv a populației vulnerabile.
La grup s-au înscris 22 de pacienți și 2 aparținători ai acestora. Aceștia au beneficiat pe parcursul acestei săptămâni de consiliere psihologică individuală și kinetoterapie individuală.
Totodată au fost organizate întâlniri cu diferiți specialiști și anume: Medic Genetician Diana Miclea si Medic Genetician Nicoleta Andreescu, Nutriționist /Dietetician Criste Maria Cristina, medicul neurolog Ritesh Seewooram, asistent social Mocutiu Ramona li asistent medical Pușcaș Camelia.
Dna dr. Diana Miclea a vorbit despre diagnosticarea bolii și metoda de transmitere a bolii la următoarele generații. Beneficiarii au avut oportunitatea de a-i adresa întrebări și totodată să primească răspunsurile mult așteptate. Dna. dr. genetician Nicolle Andreescu a vorbit despre importanta testării genetice și rolul testării în prevenirea complicațiilor în boala Charchot Marie Toth.
Dr. Neurolog a vorbit despre aspectele neurologice din această boală. Pacienții au pus întrebări legate de diagnostic, monitorizare, echipa multidisciplinara dar și despre tratament. Acolo unde a fost nevoie s-au făcut recomandări de ajustare a tratamentul dar și recomandări de investigații medicale mai amănunțite.
Nutriționistul a vorbit despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru pacienții cu boala Charchot Marie Toth și a întocmit planuri alimentare pentru pacienții prezenți la întâlnire.
Asistentul medical din cadrul Centrului NoRo a instruit pacienții și aparținătorii acestora cu privire la primul ajutor in caz de accidentare, mai exact, prim ajutor in caz de luxație sau fractură, îngrijirea plăgilor deschise, etc.
Nu în ultimul rând, participanții la grup au avut ocazia de a beneficia de întâlniri de grup suport în care au fost prezentate tehnici și metode de relaxare pentru a reuși să facă față stresului de zi cu zi și terapie ocupațională online.
La întâlnirea dedicata drepturilor și obligațiile persoanelor cu dizabilități, asistentul social din cadrul centrului NoRo Mocutiu Ramona, a vorbit în special despre diligentele necesare care trebuiesc realizate pentru încadrarea în grad de handicap. Totodata au fost intrebari legate de obtinerea pensiei de invaliditate, legislatia in vigoare si care sunt conditiile care trebuiesc indiplinite pentru a beneficia de pensie de invalidate.
În cadrul grupului de educație terapeutică organizat în această săptămână, pacienții și aparținătorii acestora au avut posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor legate de impedimentele pe care le întâmpină in managementul bolii și de a primi răspunsuri. Au avut ocazia să întâlnească și alte persoane care suferă de aceeași boală ca și ei, iar prin împărtășirea experienței, fiecare a putut învăța unul de la celălalt.
La ultima intalnire beneficiarii prezenti au avut posibilitatea de a completa chestionarul de masurare a gradului de satisfactie cu privire la serviciile furnizate de catre in aceasta saptamana. Beneficiarii s-au declarat foarte multumiti sau multumiti de profesionalismul specialistilor din aceasta saptamana si de comunicarea acestora cu ei, iar informatiile primite in aceasta saptamana au fost considerate de catre acestia foarte utile.
Printre argumentele respondentilor la intrebarea referitoare la utilitatea intalnirilor cu specialistii s-au regasit urmatoare:
  -Pentru ca mi-au adus informatii noi si am putut sa ma descarc.
  -Se ofera posibilitatea aflarii raspunsurilor pt cei care nu au alta posibilitate de interactiune.
  -Pentru că învățăm chestii utile pentru noi.
  -Sunt de ajutor.
  -Au explicat lucrurile pe intelesul tuturor.
  -Pentru ca avem acces la mai multe informații.
  -Ofera posibilitatea aflarii unor raspunsuri atunci cand sunt intrebari al caror raspuns e greu de gasit intr-o intalnire individuala, fizica
  -Imi sunt de folos informatiile.

 

Pages