Grup de pacienți cu Boala Parkinson

Luna Noiembrie 2014
Grup de pacienți cu Boala Parkinson - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
În luna Noiembrie, in periaoda 17.11.2014 – 21.11.2014, timp de 5 zile, am oferit servicii de recuperare și instruire în managementul bolii pentru un număr de 14 pacienți afectați Boala Parkinson și aparținători ai acestora.
Conform nevoilor identificate de către specialiștii Centrului NoRo, pacienții au beneficiat de o paletă diversificată de activități de instruire pe diferite teme medicale, psihologice și sociale, dar și de activități terapeutice, precum kinetoterapia, hidroterapia și terapia ocupațională.
De asemenea, in cadrul programului beneficiarii au participat la un modul de prim ajutor in caz de accidentare.
În cadrul acestor activităţi , realizate în grup, pacienţii au avut ocazia să lucreze în echipă , să relaţioneze cât mai direct, să lucreze la îmbunătăţirea motricităţii fine ( afectate în cadrul acestei boli) şi de a se relaxa şi bucura de rezultatele muncii lor.
In cadrul discutiei medicale, pacientii au avut ocazia sa puna intrebari referitoare la problemele generate de boala si la posibilitatile de ameliorare a stilului lor de viata, folosirea unui dispozitiv medical, tratament medicamentos- mijloace prin care se poate usura activitatea lor zilnica feedback-ul fiind atat unul medical, de specialitate, cat si unul subiectiv-fiecare pacient dezvaluind modalitati de adaptare la invaliditatile generate de boala.
La discutia te tema sociala, asistentul social impreuna au dezbatut urmatoarele teme:
-           Reateaua noastra de socializare
-           Drepturile si obligatiile persoanelor cu dizabilitati si a asistentilor personali
Activităţile de terapie ocupaţională cu acest grup au avut loc marti, miercuri şi joi iar pacienţii au fost încurajaţi să aleagă din materialele şi tehnici plastice puse la îndemână. O parte dintre ele fiind mai noi, mai experimentale, cum ar fi modelajul cu pasta de hârtie “papier maché”, altele mai vechi, mai tradiţionale ca pictura pe sticlă, pe forme de ghips, foi de hârtie desen, modelaj în lut.