Grup de pacienți cu Boala Parkinson

Luna Martie 2016
Grup de pacienți cu Boala Parkinson - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
În luna Martie, timp de 5 zile, am oferit servicii de recuperare și instruire în managementul bolii pentru un număr de 13 pacienți afectați Boala Parkinson și aparținători ai acestora.
Conform nevoilor identificate de către specialiștii Centrului NoRo, pacienții au beneficiat de o paletă diversificată de activități de instruire pe diferite teme medicale, psihologice și sociale, dar și de activități terapeutice, precum kinetoterapia, terapia senzorială și terapia ocupațională. 
În acest material vom prezenta mai detaliat activitățile realizate de către pacienți în cadrul terapiei  ocupaționale, condusă de un pedagog de recuperare și un asistent social.
Activităţile de  terapie ocupaţională cu tehnici preluate din art terapie si materialele folosite, cât mai diverse,  implică coordonarea între sistemele senzoriale, motorii, cognitive şi psihosociale ale pacienţilor.
La prima sesiune de lucru am aşezat pe masă o gamă de materiale din care să aleagă. O parte dintre pacienţi au ales să picteze cu rulouri de burete şi culori tempera pe hârtie, alţii au încercat să modeleze cu pastă de modelaj numită paper clay. Le-am pus la îndemănă instrumente de modelaj şi ei au început să acopere  pahare şi baloane cu acest tip de pastă de modelaj. La a doua activitate unii dintre ei au continuat lucrările în paper clay, au mai încercat să picteze pe sticlă, să modeleze cu spumă de modelaj din polistiren sau să creeze obiecte decorative în formă de sferă dintr-o reţea de fire textile lipite de un balón. 
La următoarele sesiuni de lucru pacienţii au continuat lucrările începute la ultímele activităţi de terapie ocupaţională şi au încercat să le finalizeze. Atunci când lucrările realízate în paper clay s-au uscat, baloanele  au fost sparte  iar pasta de modelaj din hârtie a luat forma suportului. O pacientă a ales să-şi picteze figurinele din paper clay. Lucrările pacienţilor vor fi expuse pe urmă în expoziţiile periodice aranjate în vitrinele de la central NoRo.