Grup de pacienți – Sindrom Down

Luna Mai 2015
Grup de pacienți – Sindrom Down - Instruire în managementul bolii, în cadrul proiectului ExpertRARE finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano- Român
 
În  luna Mai, în perioada 18.05.2015 – 22.05.2015 în cadrul Centrului Pilot de Referință pentru Boli Rare NoRo au fost organizate activități de instruire în managementul bolii și terapii de  recuperare pentru un grup de persoane afectate de Sindromul Down și însoțitorii acestora.
Una dintre activitățile din cadrul programului de instruire în managementul bolii a fost partea de consiliere psihologică. Dat fiind incidența mare a tulburărilor psihice asociate acestui sindrom, consilierea psihologică a fost deosebit de importantă pentru acest grup de pacienți. Feedback-ul oferit de pacienți pe parcursul activităților și la finalul lor, a arătat că pacienții și-au pus bazele unor noi cunoștințe/abilități pentru a face față provocărilor  datorate bolii, urmând ca acestea să fie exersate odată întorși acasă, fie prin eforturi proprii, fie cu sprijinul unui specialist.
 S-au desfășurat de asemenea, activități de grup, precum terapia ocupațională în fiecare zi în același timp cu terapiile individuale. S-au realizat activități cu ajutorul unui instructor de art-terapie, care a îndrumat fiecare participant în realizarea obiectelor propuse. Pacienții au avut astfel ocazia de a exersa motricitatea fină și de a interacționa în cadrul grupului, pentru a se cunoaște mai bine, fiind provocați să lucreze în echipă. Considerăm că prin oferirea acestor oportunități de interacțiune și socializare, s-a creeat o legătură și mai puternică între pacienți, acesta fiind și unul din obiectivele programului Centrului NoRo.
La sfarșitul activităților membrii grupului de pacienți afectați de Sindrom Down și-au manifestat dorința de a se reintoarce la noi, fiind foarte mulțumiți și încântați de serviciile oferite cât și de personalul unității.