Terapia senzorială

 
     Terapia prin integrare senzorială are un rol important în adaptarea integrată a persoanei la mediu. În cadrul terapiei senzoriale evaluarea constă în observarea structurată a răspunsurilor la stimulări senzoriale. Rezultatele observației sunt discutate de către terapeuți, iar apoi se fac recomandări în privința activităților care trebuie realizate. Durata unei ședințe de terapie senzorială este de 30 de minute. Rolul terapeutului este de a urma și de a susține activitatea fără a influența alegerea a ceea ce se face. Această terapie implică un program de activităţi strict planificate de către terapeut, alcătuit şi dezvoltat astfel încât să preîntâmpine nevoile copilului respectiv. În Centrul de Zi NoRo beneficiază de terapie senzorială aproximativ 33 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, sindrom Down, tetrapareză spastică, tulburări de limbaj, întârziere psihomotorie si alte boli rare cum ar fi: cromozom 18 inelar, vasculită sistematică, sindrom Seckel Like, sindrom Cushing. De asemenea terapia senzorială este cuprinsă în serviciile oferite grupurilor de pacienți diagnosticați cu boli rare, organizate în cadrul Centrului Rezidențial NoRo.
     În cadrul terapiei se dezvoltă activități ce presupun:
  • dezvoltarea simțului tactil, olfactiv, gustativ, auditiv, vizual;
  • mișcarea, coordonarea și conștientizarea propriului corp în spațiu;
  • controlul asupra mediului și relaxarea.
     Astfel pentru activitățile de stimulare auditivă se folosesc următoarele: instrumente muzicale, patul muzical, jucării care fac zgomot.
  • pentru stimulare tactilă: materiale de diferite texturi și mărimi (mingi, elastice, săculeți tactili, set de instrumente tactil);
  • pentru stimulare vizuală: proiectorul de efecte cu disc lichid, tubul interactiv cu bule, mingea magică, covorul interactiv cu lumini, norișorul cu lumini, proiectorul mobil, dușul de lumini, cascada de lumini, sfere și cuburile de lumini, materiale fluorescente (tubul, pânza, lâna, particule, steluțe);
  • pentru stimulare olfactivă: folosirea diferitelor esențe, arome, mini aparat de vetilație pentru aromaterapie);
  • pentru stimulare vestibulară: mingea bobath, traseu, balansul în hamac, învârtiri, rostogoliri, tumbe, roata, dansul.
     Prin folosirea materialelor, copiii învață să acorde o semnificație corectă diferiților stimuli, să aibă o relație adecvată cu mediul, motivează, stimulează, calmează și-l ajută pe copil să-și concentreze atenția pe diferite experiențe senzoriale. Acest lucru permite fiecărui copil un grad de autonomie și control.
AttachmentSize
File Terapie senzoriala.docx13.88 KB